Ostatnio jest to mój hit! Kilka minut pracy, po których mamy przygotowane zdrowe pyszności na przekąskę czy dodatek do obiadu bądź kolacji. Możemy użyć warzyw korzeniowych wszelakiego rodzaju:
- Marchewkę
- Pietruszkę
- Seler
- Buraki
- Ziemniaki (oczywiście)
- Brukiew
- Co tylko nam przyjdzie do głowy
Warzywa myję i obieram. Kroję je w łupki mniej więcej tej samej wielkości. Mieszam je w misce z odrobiną oliwy, soli, przyprawy warzywnej czy czosnku.
Nastawiam piekarnik na ok. 200 stopni. Kiedy będzie już nagrzany wyrzucam warzywa na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 20-25 min (w zależności od wielkości), mieszając warzywa po raz pierwszy po ok. 10 min i później - według potrzeby.
Pyszna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska - ok. 50-60 kcal (w zależności od składu) na 100 g.
Smacznego!
Znakomity pomysł na zdrową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńidealna przekąska :)
OdpowiedzUsuń