Przepyszne placuszki! Doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Puszyste niczym chmurka, jeszcze takich nie jadłam! A wszystko przez brak chleba w domu. Nie zdążyłam poprzedniego dnia upiec, więc rano musiałam się posiłkować czymś innym na śniadanie. A że w lodówce była kostka twarogu to pomyślałam o placuszkach
Składniki:
Składniki:
- 10 dkg chudego twarogu
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka śmietany 12-18% (lub jogurtu)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
- Ew. owoce do przybrania
Twaróg, jajko, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę dokładnie rozcieramy w misce na gładką masę - będzie nieco klejąca się. Jeśli ktoś lubi słodsze placki albo nie będzie posypywał ich cukrem pudrem, warto dodać nieco więcej cukru do masy.
Łyżką rozkładam placki na patelni - smażę je bez tłuszczu na średnim ogniu (jeśli będzie za mocny za szybko zbrązowieją, a w środku będą surowe), po ok. 2 min z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe z obu stron.
Posypuję cukrem pudrem i dodaję jakieś owoce.
Z tej porcji wyszło mi 6 małych placuszków.
Z tej porcji wyszło mi 6 małych placuszków.
Smacznego!
Ale puchate ! Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńHmmm pysznie wyglądają takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńale puszyste!
OdpowiedzUsuńBrzmi nieźle!
OdpowiedzUsuń