wtorek, 22 października 2013

Orientalny krem z soczewicy



Bardzo lubię soczewicę. A że w zeszłym tygodniu było naprawdę paskudnie to postanowiłam zrobić pikantną i rozgrzewającą zupę właśnie z tego strączka. Krem wyszedł niezwykle gęsty, więc jeśli ktoś woli nieco rzadszą wersję, należy dodać nieco więcej płynu. Przy bardziej lejącej się zupie można skorzystać jeszcze z dodatku ryżu.




Składniki:





  • 3/4 kubka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 l wody
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pieprz cayenne 
  • 1 łyżka suszonych warzywek 
  • Sól
  • Chilli w płatkach

Soczewicę płuczę i odsączam. 

W garczku rozgrzewam olej i podsmażam na nim pokrojoną cebulę (byle jak, bo przecież i tak wszystko będzie miksowane). Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo starty imbir. Wsypuję przyprawy - curry, słodką paprykę, pieprz cayenne i również chwilę je podsmażam, po czym dodaję pokrojoną w półtalarki marchewkę. Całość smażę jeszcze jakieś 3-4 min.


Dosypuję do garnka soczewicę i zalewam całość bulionem (lub wodą) i dosypuję suszone warzywka oraz sól.

Gotuję na wolnym ogniu ok. 15-20 min, po czym dokładnie zupę miksuję blenderem. Nie ma potrzeby dodawać śmietany. Podaję posypaną płatkami chilli.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie gęste i sycące kremy :) Z soczewicy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wczoraj i już nie ma! wyszło super, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń