Niezwykle szybka i doskonała zupa, zwłaszcza na chłodne jesienne czy zimowe wieczory.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 1 cebula
- Kasza jaglana
- Woda
- Świeży imbir
- Masło
- Oliwa
- Sól i pieprz cayenne
Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej i łyżkę masła, wrzucam cebulę, lekko podduszam i dodaję ok 2-3 cm startego imbiru. Dokładam wszystkie warzywa, wszystkie razem podsmażam ok 3-4 min. Zalewam je wodą (można ewentualnie bulionem jeśli mamy zbędny), tak aby woda wystawała niewiele ponad warzywa. Całość gotuję ok. 20-25 min, aż warzywa będą miękkie.
Miękkie warzywa miksuję blenderem. Doprawiam solą i ewentualnie ostrą papryką.
Osobno gotuję kaszę jaglaną, dodaję 2 łyżki do porcji zupy, aby była jeszcze bardziej pożywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz