Tak mnie naszło w zeszłym tygodniu, jak jadłam zawiniętą szynkę z chrzanem. Pomyślałam, toż to musi być dobre. I zrobiłam. Smakowało.
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka suszonych warzywek
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 słoiczka chrzanu (ok.90g)
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka suszonych warzywek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- Sól
- 2 łyżki śmietany
Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa (najlepiej drobiowego, ale inne też się nada), wbijam jajko, dodaję kaszę mannę i przyprawy. Odkładam na 15 min. Po tym czasie formuję pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (wyszło mi 19) i gotuję na parze ok. 12 min.
W między czasie robię sos. Rozpuszczam masło i wsypuję mąkę - robię zasmażkę. Dokładam chrzan i jeszcze chwilę podsmażam. Dolewam wodę, dodaję przyprawy. Podgrzewam aż zgęstnieje i dodaję śmietanę.
Polewam pulpeciki sosem i podaję. Tu wykorzystałam część warzyw z gotowanego wcześniej bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz