wtorek, 24 czerwca 2014

Ostry gulasz wieprzowy z soczewicą


Po półtora tygodnia jedzenia na mieście, choćby nie wiem jak pyszne to jedzenie było, człowiek ma ochotę zjeść coś w końcu domowego. Jakiś czas też, a właściwie przez cały wyjazd nie jadłam nic ostrego, więc trzeba było nadrobić po przyjeździe i to ze zdwojoną siłą. Czasem to się zastanawiam czy się kiedyś ograniczę, bo sypię przypraw coraz więcej i więcej... No ale co kto lubi :)


Składniki:

  • 30 dkg mięsa z szynki
  • 3 łyżki zielonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawa do chilli con carne
  • 1 suszona papryczka pepperoncino
  • Sól
  • Oliwa

Mięso marynuję w odrobinie oliwy i słusznej ilości przyprawy do chilli con carne przez ok. pół godziny. Podsmażam je, zalewam wodą, tak by płyn przykrył mięso, dodaję sól, kruszone pepperoncino i duszę na małym ogniu, z nieco odkrytą pokrywką przez ok. godzinę - półtorej. Po tym czasie dodaję soczewicę, a po kolejnych 20-30 min, kiedy soczewica i mięso są miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy, przesmażony wcześniej na patelni (lub pomidory z puszki). Zostawiam na dwie min i gotowe. Idealne z ryżem :)




4 komentarze:

  1. Hmm-brzmi prościutko i smakowicie,zamierzam zrobić jutro,ale zgłaszam wątpliwość:
    Dusić godzinkę-półtorej,a potem jeszcze do pół godziny z soczewicą.To daje półtorej do 2 godzin duszenia mięsa,a jak mnie uczy doświadczenie,to po takim czasie duszenia wieprzowina lepsza gatunkowo,a szynka takim mięsem jest,wręcz się rozwłóknia od samego popatrzenia na nią.Nie za długo to?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dusiłam prawie 2 godziny i była idealna, ale oczywiście - jak w przypadku każdej innej potrawy - polecam sprawdzanie na bieżąco :) Gdyż wszystko zależy od składników jakie mamy.

      Usuń
  2. To znowu ja z jeszcze jednym pytankiem:
    Czy jedna,nieduża cebulka i ząbek czosnku to nie będzie jakieś faux pas?
    Niby banał,ale nie miałem dotąd do czynienia z soczewicą,więc nie wiem,czy to się przypadkiem nie pogryzie,albo coś...
    Nie takie głupoty czasem wyskakują podczas pichcenia,to wolę się upewnić.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie będzie faux pas :) zarówno cebula, jak i czosnek bardzo pasują do soczewicy! Zawsze dodaję dużo cebuli np do gulaszu warzywnego z soczewicą, czosnek też będzie dobry :)

      Usuń