O tym, że płatki owsiane są zdrowe przekonywać nikogo nie trzeba. Wie to i duży, i mały.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhyphenhyphenekKBmdeuOKeo6JYY7-fi24VrL-PPC6Xw2EboPOem5kwigAUm-ZKfpNoO8Sse-od2DxiUgUb0rn4FVGbuxaz_hROIZJ2wmQu_QEtBXRZ-ACzXuPKfkj3129GeIsvXnRZhTahyphenhyphenNoEp-lE/s640/Granola+05.jpg)
Ja bardzo lubię pieczone płatki owsiane, w szczególności w formie ciasteczek takich jak te i te. Natomiast nienawidzę gotowanej owsianki, która dla mnie nie ma smaku, a do tego jest okropną breją. Ale lubię granolę. A że lato prawie że już w pełni postanowiłam zrobić troszkę lżejszą jej wersję - co, niestety, nie oznacza, że mało kaloryczną. Ale na pewno zdrową i idealną na rozpoczęcie dnia - taką, po której nie ma się ochoty podgryzać już do obiadu :) W związku z tym, że trochę ją odchudziłam i nie dałam dużej ilości miodu, jej konsystencja jest dość sypka, dlatego wolałam nazwać ją "pieczoną owsianką". A płatki są takie, jakie lubię - bardzo chrupiące :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibviNfumHXvHanzcRT_kgua0QmankXwTpk3fKJZ2HxJ37u8k_BytCOwAL2yi7U021qk93228Y9efeurZL3dDNIsYp1w9dyFdsKj84KkO3knytS0dlWhC_DKN9EhbSIRAl2puHqhUagsqRr/s320/Granola+08.jpg)
- 1 1/2 kubka płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów
- 3-4 garści orzechów laskowych
- 3-4 garści orzechów włoskich
- 3 garści suszonej żurawiny
- 1/2 kubka ciepłej wody
- 4 łyżki miodu
Płatki owsiane wrzuciłam do miski, dodałam do nich również posiekane orzechy. Miód rozpuściłam w wodzie, dolałam do płatków i wszystko wymieszałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUYFskxHn6bWPxKOh7C0EVzbpXJ6k2VriRRAZbtQJsObQ7bsITsLHp9-TAG_yjVIYWe__IjOrI9CQduN8hep53FwLHxRWt-VROxvwJIfBWT-TggQU4zR6sWnjk3-Gh3u8u5XmIO7qkp_sW/s640/Granola+02.jpg)
Piekarnik nastawiłam na 175 stopni. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na nią zawartość miski. Po kilku (może 5 minutach) przemieszałam całość. Zaglądałam od czasu do czasu, żeby zamieszać i nie przypalić mojej owsianki. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i zapiekałam w sumie 40 min (oczywiście, stale mieszając).
Po wyciągnięciu owsianki z piekarnika dodałam pokrojoną żurawinę. Można by się także pokusić o czekoladę - świetnie tu pasuje! A jak się doda kilka świeżych truskawek - to dopiero jest bajka!
Zajadam najchętniej z jogurtem naturalnym - pyszotka!
PS. Z tej ilości wyszedł mi litrowy słoik i jeszcze ciut - tak na pół porcji.
super przepis, zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńrozumiem twoją niechęć do gotowanej owsianki, też nie lubię, chociaż właśnie wypróbowałam owsiankę imbirowo-miodową i to nowa miłośc:p na moim blogu są proporcje, spróbuj, serio
OdpowiedzUsuńJak skończę moją granolę to chętnie spróbuję, bo imbir i miód brzmią świetnie - tylko nie mogę wejść przez Twój profil na bloga :(
Usuńa ja spróbuje granoli;p
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia! masz piękne filiżanki.
OdpowiedzUsuńi pyszną w nich granolę.
Dzięki! Filiżanki mam od Babci - lata leżały w piwnicy i jakiś czas temu w końcu doczekały się właściciela, który częściej ich używa ;)
UsuńRewelacja :) Nie dość, że dobra w smaku, to jeszcze zna się wszystkie składniki! Bo nie wiadomo co producenci sypią do tych gotowych, "zdrowych" mieszanek...
OdpowiedzUsuń