Zalegał jeden bakłażan w lodówce i należało coś z nim zrobić. Jeden, niewielki - co tu z nim zrobić? A może makaron, dawno nie bylo :)
Składniki (4 porcje):
- 400g makaronu
- 1 1/2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów
- Suszone warzywa
- Sól
- Przyprawa włoska/do pizzy/do spaghetti
- Słodka papryka
Zaczynam od przygotowania bakłażana - delikatnie go nacinam i wkładam do rozgrzanego na ok. 200 stopni piekarnika. Po ok. 20-25 min. bakłażan powinien być miękki.
W międzyczasie kroję cebulę i paprykę w drobną kostkę i podsmażam na oleju z przyprawami wg uznania (sól, słodka papryka i suszone warzywa). Dorzucam pokrojonego kurczaka i podsmażam aż się nieco zrumieni. Po kilku minutach dodaję pomidory (w sezonie ze 3-4 świeże) oraz przyprawę włoską i trochę cukru.
Lekko przestudzonego bakłażana obieram i kroję w kostkę, dorzucam do sosu. Całość duszę jeszcze ok. 15-20 min.
Dorzucam ugotowany makaron i mieszam chwilkę na patelni.