![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUf8mpFi1bL5hNQ0qhuXlYGBQ1FXUwwJmhia-KDk-qECYNXdKpqMd99itTYequ5T2HbSzcdhOf5d6-hbbZXzYUkqsWsicNAZpZSEGJ5fiIXD8p8x1v0GmEFpXffiQLOqwfPY0A0Hg6Umie/s640/Risotto+z+cukini%C4%85+03.jpg)
Risotto nikomu przedstawiać chyba nie trzeba :) Dziś w wersji z cukinią.
Dziś proporcje trochę większe, bo na obiedzie byliśmy w cztery osoby. Bardzo sympatyczny obiadek :)
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 1/2 cukinii
- 2 cebule
- Odrobina twardego sera (u mnie hiszpańskie Manchego :D)
- Bulion
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- Suszone warzywka
- Sól
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisXS-pBGtKsXNHodVWW8qO3MyqP2CLX78sbK8F5WujztNa1Zh6pJKlcYWqNVeBrs8rJksKD8qpIzkif40bN2dSamHmbPoRRXcAD0t10q2O6m9D8NtvLaNr2hHkAmr6aSIgSC1_7qAOx7hT/s640/Risotto+z+cukini%C4%85+01.jpg)
Na oliwie chwilę podsmażam ryż, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Podlewam odrobiną wody, mieszam. Co jakiś czas sprawdzam czy płyn już się wchłonął i dolewam ją sukcesywnie. Dosypuję przyprawy.
Po ok. 20 min ryż powinien być już miękki - dodaję wtedy starty na małych oczkach ser - w związku z tym, że nie miałam parmezanu, ale miałam manchego, więc użyłam właśnie jego :) Radosny smak Hiszpanii :)
Wszystko mieszam i nakładam do miseczek :)
Bardzo, bardzo sympatyczny obiadek! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń