Kolejna wersja jednej z ulubionych zup. Nie znam nikogo, kto by nie lubił zupy pomidorowej. Postanowiłam ją trochę zmienić, wzbogacić o soczewicę, aby była bogatsza w białko, bardziej sycąca, a dzięki temu może wystarczy na cały obiad :)
Do zupy wykorzystałam resztkę zapasów od Babci - przecier z pomidorów. Nie każdy pewnie jest takim szczęściarzem, żeby Babcia podsyłała co trochę jakieś przetwory - wtedy trzeba się poratować kupnym albo koncentratem ;)
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3/4 kubka zielonej soczewicy
- 3/4 kubka ryżu
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych warzywek
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- Pieprz cayenne do smaku
- Sól
- 2 łyżki śmietany
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtuGb564krwXLXWB8BG3zB1al37zbyMAvUL_C9ZEWLMuqLxYP-n-4UoGJbZdton2jode5JpxsoQueY2C7GN-enxjTMpcqM2T_d-y_fu8NnmB4UQ78a1OyzGBeo8uEGU3Du-XHAtwPziC7W/s400/Pomidorowa+z+soczewic%C4%85+04.jpg)
Czy mogłabyś przyjechać do domu i ugotować mi taką zupkę?
OdpowiedzUsuń