![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkETM8DGBeyaGkP3MFzPfvmJpBrV_3hIm4HZNWRRigdSaRLdS37AI8ngLdydFHKhmtrC3bWQGrIh4KDTjB3Qp0UMpwVFsVx3OAj018P76rT2rAvHBooFbaII-ziUc9M7ZoBjy82eSWXsm9/s640/Kurczak+z+broku%C5%82ami+03.jpg)
Proste, a jednocześnie eleganckie danie, którym można podjąć gości albo po prostu zrobić na zwykły obiad. Zajmuje niewiele czasu, a prezentuje się całkiem ładnie. Nie zapominając o smaku z czystym sumieniem mogę polecić kurczaka w tej wersji.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3-4 różyczki mrożonego brokuła
- 1 spory ząbek czosnku
- Ok. 25 g serka topionego
- Sól, pieprz
Brokuły wyciągam z zamrażalnika i zostawiam na kilka minut, aby łatwiej było je pokroić na drobniejsze części.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYSiXCy7KZYuuxG3VGg9BbQO0r0Wh1Q1KnO9l2V9XkKmO6Ri1KZb4K0mOfklkiXQEgvfWztJV8y89u8lZ3CJWkLaod1BpBbqvpO0eLxoJ57XRCEdylJguNvCECSdu1ct5gRo3fX-IQI8_B/s320/Kurczak+z+broku%C5%82ami+05.jpg)
W międzyczasie myję i dokładnie oczyszczam pierś. Biorę nóż "obiadowy" i wbijam jego ostrze w środek piersi z grubszej strony jak na zdjęciu. Nie przekrawam mięsa, ale robię w nim coś na kształt kieszeni, do której będę wkładać farsz.
Kiedy brokuły lekko już się rozmrożą, ale nie za bardzo, kroję je na drobne części. Wrzucam na patelnię posmarowaną oliwą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko duszę. Po ok. minucie - dwóch dodaję serek topiony, solę i wszystko dokładnie mieszam. Brokuły powinny być jędrne, lekko twarde.
Farsz wkładam do kieszeni w piersi, którą solę i pieprzę. Układam na suchej patelni i smażę po ok. 5 min z każdej strony.
Po usmażeniu odstawiam mięso jeszcze na kilka minut, aby zatrzymać w nim wszystkie soki. Dopiero wtedy kroję na grube plastry i podaję.
Niby proste, ale na pewno wprawi w zachwyt każdego z gości. Świetny patent!
OdpowiedzUsuń