![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Qu_IjCw36RMSLhPYJrnlQ1RRWPi9YcOe06hL3SOuPJzEk7fisw_Klwahyqje4nnrTdKznq3PzU-ChNm0QlOlHMVO6NI_3R6aDThlpITwhuvhQ_iLw4U18EU5CbT1l84ZBoq_O5xJT1k/s1600/Zupa+kukurydziana+03.jpg)
Bardzo fajna, słodka i sycąca zupa. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu, a jest inna niż standardowe, które się je na co dzień. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje zupy.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 1 cebula
- 1/2 l wody
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz Cayenne
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyGDxGpjg_Nu_sLqpUbgWko8R_oTlWStpf07nQfj97K_AXdEkxNGI6xT2yxJqnI4k00cMyg_fXiH0RCv6eRZvuAejZykIo4o5_sxBH4vpagEJgDU847QV0O189c6xBYQOXirbKtnQ6UsE/s1600/Zupa+kukurydziana+01.jpg)
Warzywa obieram i kroję byle jak, w mniejszą kostkę - wszystkie oprócz cebuli, którą kroję w piórka. Ich podsmażanie zaczynam właśnie od cebuli, następnie dodaję pozostałe warzywa (oprócz kukurydzy) i podsmażam wszystko razem ok. 5 min, żeby wydobyć z nich lepszy aromat.
Podsmażoną włoszczyznę przerzucam do garnka, dodaję także odsączoną kukurydzę, listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiego. Całość zalewam wodą, solę i gotuję ok. 20 min - aż warzywa będą miękkie.
Wyciągam listek laurowy, ziele angielskie i dosypuję pieprz cayenne. Całość miksuję na gładką masę. Do podania można jeszcze posypać odrobiną papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz