![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9WKorBbhGKgogaR8-4E5Ioe0y7IFTLqdKuanSVQnlb20zo_E8kR8CTinv4k2uOyWY_6RTVvebG27ofAeoUA8kQgZ_8Ohn6Hhk2MeUbMrtJbpfaV9qS2fogzJnfH5UrJB7tVDGMV9c7aY/s1600/Kasza+ze+szpinakiem+05.jpg)
Koleżanka wysłała mi ostatnio jakąś dietę. Wśród dań obiadowych znalazłam kaszę ze szpinakiem. Jako że lubię jedno i drugie, a przez ostatnie dwa dni jadłam makaron z mięsem w sosie pomidorowym (właśnie się zorientowałam, że nie mam takiego wpisu! :o A często robię taki makaron) to postanowiłam spróbować takie danie przygotować - oczywiście ze swoimi ulepszeniami :) Co prawda proporcje kaszy i szpinaku nie wyszły idealne, ale przeliczyłam sobie je w głowie i powinny być w porząsiu :)
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej (na sucho)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Ser żółty
- Sól
- Szczypta cukru
- Papryka w proszku
- Pieprz Cayenne
Kaszę zalewam podwójną ilością wody, dodaję suszone warzywka dla lepszego aromatu (można też ugotować z małą ilością warzyw) i gotuję 15 min.
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam, dodaję roztarte ząbki czosnku, a za chwilę szpinak. Kiedy się rozmrozi solę, dodaję paprykę w proszku i pieprz cayenne, a po 4-5 min pomidory z puszki oraz odrobinkę cukru (tylko żeby złamać kwaśność pomidorów). Całość podsmażam jeszcze ze 3 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpg-O-8ORyfXpVHbt50EoRaaBKgp9wf83YOrv1PdXzUtOYZgd96-JVvgxpdrS7bnhA1YgcRwYYy5MHO6Kl3MrofMwuf-42lSgeiixvKV6nBbwQysSsrN7lLHAiERv4rMa7onGGf4bIhOQ/s1600/Kasza+ze+szpinakiem+03.jpg)
Piekarnik nastawiam na 180 stopni - pierwsze 10 min piekę pod przykryciem, na kolejne 10 - ściągam przykrywkę i dopiekam.
świetna i jaka pożywna!
OdpowiedzUsuń