![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP6CwGhgFXmasahkah12TiWZ2jf7olv2LwpDvtXhJuXjhQ63XfWJkP0RdIYMLqqiRQq70L4u1GSnXBxKR_Ux92QZIZjPtvnttOMWzFHUpIBWsGR41bAvFRrt83g1Qf6wg__Z8IF4vLvtqo/s640/Zupa+buraczkowa+01.jpg)
Dziś koleżanka w pracy miała buraczki. Jak tylko je zobaczyłam to zachciało mi się zupy buraczkowej, takiej, jaką robi moja Babcia. Wychodząc z pracy zajrzałam więc do sklepu po buraki. Miałam jeszcze parę rzeczy do załatwienia, ale burakom nawet taki upał w samochodzie nie zaszkodzi :)
Kiedy wróciłam do domu późnym wieczorem zabrałam się za zupę. Zmęczenie jednak dało się we znaki, ale pokusa jutrzejszego obiadu była większa ;)
Nagotowałam zupy jak dla wojska, dlatego dla Was podam zmniejszone proporcje, aby akurat było na 1 - 2 obiady ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLQeZSZhM6Aml1cAkzyM9AjbBivdv7dSctZ12uCDn558BBfsxDFpS83kHyzqUw7e9XaLxv8kSnxzKE5FIdN5m41Wo1FNCzAEjHpf2butT4zK39yqA-s9lATGJYQ1psON-8X6LgJik6GIrH/s320/Zupa+buraczkowa+03.jpg)
- 4-5 buraków
- 5-6 ziemniaków
- 1 1/2 - 2 litrów bulionu
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki śmietany
- Przyprawy: suszone warzywka , sól, pieprz
Zupa w przygotowaniu jest banalna. Najgorsza część to tarcie buraków. A część ta jest bardzo ważna, bo całym sekretem zupy są właśnie wiórki gotowanych buraków.
A zatem jak wygląda przygotowanie?
Buraki obieramy, myjemy przed i po obraniu. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i dodajemy do buraków. Całość zalewamy bulionem.
W momencie kiedy zupa zawrze dodajemy sok z cytryny. Dodajemy sól do smaku, suszonych warzywek ok. łyżkę. Gotujemy ok. 10-15 min aż ziemniaki będą miękkie.
Na sam koniec dodajemy śmietanę i pieprz.
Czyż ten kolor nie jest zachęcający??
piekan ta twoja zupa:) ja tez tak robie z etre buraki surowe ..zupa ma wtedy idealny kolor i smak :)
OdpowiedzUsuńtobie narobila smaka kolezanka a TY narobilas mi :)
pozdrawiam
Dzięki wielkie :)
Usuńide robic zupke
OdpowiedzUsuńWitam jeszcze lepsza jest ta zupka i ma piękny kolor, kiedy dodamy buraczki już ugotowane i dodane pod koniec gotowania, kiedy warzywa są już prawie miękkie.Jeszcze do tego dużo zieleniny i jak ktoś lubi śmietanę 30 i paluszki lizać. Pozdrawiam i smacznego.
OdpowiedzUsuńzupa igła :))))))))))) mniam
OdpowiedzUsuńA czy śmietana nie zważy się, jeśli dodana jest cytryna?
OdpowiedzUsuńMnie się nie zważyła :) Zazwyczaj odrobinę solę śmietanę, polewam ją kilkoma łyżkami gorącej zupy, roztrzepuję rózgą i wlewam do - już nie gotującej się - zupy. Działa :)
UsuńDzieki za przepis :) robie juz ta zupe od pewnego czasu i tylko z twojego przepisu ;) cudowna i nawet podzielilam sie przepisem z rodzinka bo tak im zasmakowala :)
OdpowiedzUsuńMonika L.