...czyli hiszpańska grochówka
Ostatnio prześladowała mnie wizja tej zupy. Nie odeszła nawet, kiedy zobaczyłam ile kosztuje laska chorizo :) Po prostu jest to idealna zupa na jesienno - zimowe szaro - bure dni, prawie jak danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 2 1/2 l wody
- 1 kubek zielonej soczewicy
- 170 g chorizo
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek pora
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonych warzywek
- 1 łyżka majeranku
- Sól, pieprz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwbt0tX7o7Tlr1xtCd14A2x5UkoFKY0y5nzOyWRGIyS00N0L5P_eim-nsgPvjFS3cD6nGadA4iny6iaO5CcEP8Y33-uMdcFxcacfRrgy5-Z8ObqDKUKQIEUFDEOcbwUaEG8z9F7WKziX9h/s640/Zupa+z+soczewicy+i+chorizo+02.jpg)
Soczewicę zalewam wodą i nastawiam na kuchence. W międzyczasie kroję w kostkę chorizo i podsmażam je na patelni, aż wytopi tłuszcz. Dodaję je (razem z tłuszczem) do gotującej się soczewicy, którą przyprawiam suszonymi warzywkami i majerankiem. Do garnka również wrzucam kawałek pora.
Kiedy soczewica się gotuje obieram marchewki, pietruszkę i ziemniaki oraz kroję je w drobną kostkę. Po ok. 25 minutach wrzucam warzywa i gotuję je do miękkości, wyciągam z zupy ugotowanego pora. Dodaję koncentrat pomidorowy, solę do smaku i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz