![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcLjYeSzo2So0wTg3oHxgrgt7fn-ZQTUGUrUv6p_K-_r1pI7ArbUsLhG7AAabVJt7BsqI5SvtAswDQrFRJVjb43crBb2HqZhJe07G72O4uyf6K0auYVrteFz6p03Fkl0yt2mwFx1m-QwBu/s280/Zapiekanka+warzywna+08.jpg)
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Moja ulubiona, bo kojarząca się z dzieciństwem, to zapiekanka z mięsem. Ale że lubię sobie urozmaicać obiady (a po części i dlatego, że w naszym sklepie nie mielą mięsa) robię od czasu do czasu zapiekankę z warzywami. Jest równie pyszna.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEHJYUGjv-GlP1IAa7jPeweQQ-mAK77dar7scAAw9UmI8JgzSMKSqfu370lOPTl4U2vRJudHqQhMh1uCf2ZvvO2V83je8kVr6UjeMuJKD5aWIjgW78SgB0FaQY9GsCvL-rltxxTRmPm1zP/s280/Zapiekanka+warzywna+01.jpg)
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- Ulubiona mieszanka warzywna
- Ok. 50g sera żółtego
- Sól, suszone warzywka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio0JOVuoeZSi_qfZLulARI7jL3HasmYvLzHn2aF30wkKN5YCuktf3eo49au0i-MqexJieF0PcQR8w2xFL4ssjSCcAuDge2uiT_RlKniJ9cIYaQhJN7DeVcdjpd_8QN6rK-yGC10K_oDAXm/s280/Zapiekanka+warzywna+02.jpg)
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 - 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieram i gotuję w całości lub od razu pokrojone w plasterki ok. 5 mm. Cebulę kroję w piórka, podsmażam z solą i suszonymi warzywkami.
Wysmarowaną masłem foremkę wykładam plasterkami ugotowanych ziemniaków, na które wysypuję mrożoną mieszankę warzywną. Przykrywam ją podsmażoną cebulą, a następnie kolejną warstwą ziemniaków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkfpy0p29aosVz_omAED5tHOMAn5au9n18FILl47ynWc8qvVH4YUP6LTefD1oKTIpE6jU038QJOOgz9diYZFtFjIz5oxNDlNPe6xEOsGRlGaGN6a-ys6M-pkhyEsLL_dU4QtrGyjE__1Ww/s280/Zapiekanka+warzywna+03.jpg)
Całość posypuję startym serem i polewam sosem beszamelowym, przygotowanym w następujący sposób:
W rondelku rozpuszczam masło i stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając rózgą. Kiedy nie będzie żadnych grudek dodaję powoli mleko, cały czas mieszając. Wrzucam jajko i energicznie mieszam całość. Dosypuję szczyptę gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony pieprz. Chwilę jeszcze mieszam na niewielkim ogniu, żeby sos zgęstniał, ale nie zagotował się.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjl5sPi5R3DhVSe-R8cg-R6Lrx4yAwGllkJd6bJx3O9suudMSO57kxeO-iPfhQ5nPuR7Xof5kfkiFzzxriu9N2CmQCGNy98jgaNoJ-fDDdTep2RffSgMLBRjIWDXx52j11h7PgPjVHU_4XL/s280/Zapiekanka+warzywna+06.jpg)
Przygotowaną zapiekankę wkładam do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika na ok. 45 min (do momentu, kiedy wierzch nie zrobi się apetycznie brązowy).
apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny pomysł na potrawę ze składników, które zawsze są w domu ! Wypróbuję na pewno , może z oscypkiem ?
OdpowiedzUsuńPróbowałam, pyszne :D
OdpowiedzUsuńOsobiście robiłam bez suszonych warzyw, i mogłam dodać jeszcze jakichś przypraw, ale i tak wyszło bardzo dobrze :)