![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghJSZswXCEF0ozuNZ00NretJTAAPn1DKmtCuzGyF8OZ8iwZH0DMWJ5Mw5rYNRU39BBRRF2FUzRbBWOk4hH2JvUqm91AdpeBYkYGSFnuvKQRl-DMR7AbNvnAWb9He6go8wyLlMG3nCaOqI/s280/Babka+piaskowa+03.jpg)
Przypadki chodzą po ludziach. Albo też nic nie dzieje się bez przyczyny ;)
Do pracy miałam na 11. Na 8 umówiłam się do kosmetyczki, ale okazało się, że pani nie mogła dojechać na czas. Miałam półtorej godziny w zapasie, a wieczorem zaplanowany seans "Gwiezdnych Wojen" (najlepszy film na świecie!). No i co tu robić przez te półtorej godziny? No przecież nie przesiedzę na kanapie... To może szybkie ciasto zrobię?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvO7UlAR1jBDkW69qyaoG7TeZBzJbJ1fbibE8x-QxcKPLIYM17QTjry2dpXSJdrGLwPDdEN6j5fGBqvCGAeg_niS1zdQBoScrmGSAQwWQu_kup9sSopq1TUVzazon-SMKLPbG4AFQ_fDs/s280/Babka+piaskowa+01.jpg)
- 1 1/4 kubka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 kubka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
Kubek mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, esencję waniliową (bądź cukier wanilinowy), proszek do pieczenia i roztopione (przestudzone) masło dokładnie ucieram. Dzielę na mniej więcej dwie części - do jednej dodaję pozostałą mąkę pszenną, a do drugiej - 3 łyżki kakao. Ponownie dokładnie ucieram każdą z części. Ciasto jest dość gęste.
Małą keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Masę wykładam naprzemiennie, jak mi się udaje - tak, żeby wyszła nieregularna kolorowa babka.
Całość piekę ok. 45 min w 175-180 stopniach do momentu aż boki zaczną odchodzić od foremki.
Do herbatki popołudniowej idealna:)
OdpowiedzUsuń