![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8l6CFdEcyWAatEH4c0x5o1xcuu711HJQhk9SSFEqjasr60no6eI4yp9FsCoz69iLW-wjbV8WwLtOaVWtzGUNH-Z6n1TvUY71gC9Rb7rtnleAO7VBJjPq2AUpdijwhnNV477OI2atRAsA/s280/Zupa+szpinakowa+02.jpg)
Ostatnio wybraliśmy się na obiad do stołówki niedaleko mojej pracy. Jedną z zup, jakie Roman nam zaoferował danego dnia, była zupa szpinakowa. Jak tylko zobaczyłam ją na rozpisce to oczka mi się zaświeciły i stwierdziłam, że muszę ją zjeść. Kiedyś jadłam krem szpinakowy we włoskiej restauracji w Końskich, podczas urodzin Mamy. Ta jednak była zupełnie inna, z dodatkiem ryżu i warzyw, postanowiłam ją więc zrobić.
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3sIzXcBud4QJz5mCMlJv3ga0wXjdNgzDkVVPM0KJRomRHf96FIJF-LQzk80zU-c6KB021YZIRgzV_SIkNsJvO9cpSeCM84U4TOS6Fu7QYReg2vc11mTM6RBJDVU9VFGmiJitUO6htuHk/s280/Zupa+szpinakowa+01.jpg)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 niewielkie marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- 200 g ryżu
- 1 łyżka masła
- Śmietana
- Sól
Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnkiem podsmażyłam na maśle. Do garnka wrzuciłam mrożony szpinak, pokrojone w kosteczkę marchewki, cebulę i czosnek. Zalałam bulionem, dosoliłam i gotowałam ok. 12 min. Na koniec dodałam 2 łyżki śmietany. Podałam z osobno ugotowanym ryżem jaśminowym.
Dla osób lubiących szpinak - pyszota!
Dla osób lubiących szpinak - pyszota!
Szpinak bardzo lubię, ale przyznaję, że zupy z nim jeszcze nie robiłam. Ciekawa :)
OdpowiedzUsuńJak lubisz szpinak to koniecznie spróbuj, bo jest naprawdę ekstra! (wcale się nie chwaląc)
UsuńJadłam chyba w dzieciństwie, ale mi ochoty narobiłaś! Szpinaku używam do szejków, to część przeznaczę na zupę tym razem:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wydaje mi się, że jednak nie jadłam i pomyliłam ją ze szczawiową:)
UsuńW każdym razie bardzo smaczna, dałam kaszę jaglaną zamiast ryżu:)
To zielone i to zielone - ważne, że smaczne :) Ja jeszcze czasem robię z małym makaronem :)
UsuńJest smaczna .😉
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń