...piaskowa!
Jadąc na Wszystkich Świętych postanowiłam wziąć ze sobą kawałek ciasta. Z Mamą umówiłam się na ciasto marchewkowe, ale w sklepie była marchew pakowana tylko po 5 kg. A że miałam za sobą bardzo ciężki i pełen wrażeń dzień zbuntowałam się i postanowiłam nie iść do innego sklepu. Pomyślałam chwilkę jakie ciasto mogę zrobić naprawdę małym wysiłkiem, wzrok mój padł na cytryny... a że uwielbiam babki piaskowe to postanowiłam stworzyć właśnie cytrynową babkę piaskową!
Składniki:
- 1 1/4 kubka mąki pszennej
- 1/2 kubka mąki ziemniaczanej
- 3/4 kubka cukru
- Sok z 1 1/2 cytryny
- Skórka z 2 cytryn
- 1/3 kubka oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru wanilinowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Bułka tarta do wysypania formy
Cytryny dokładnie myję, a dopiero później wyparzam wrzątkiem. Ścieram skórkę z dwóch cytryn na drobnych oczkach. Od razu wyciskam też sok z półtorej cytryny. Pomagam sobie widelcem - wbijam go w przekrojoną cytrynę i okręcam owoc wokół niego - dużo łatwiejszy i bardziej ekonomiczny sposób niż po prostu wyciskanie dłonią.
Wszystkie składniki - mokre i suche wrzucam do jednej miski i mieszam za pomocą rózgi.
Foremkę smaruję olejem, wysypuję bułką tartą. Wlewam masę i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 min - czekam aż wierzch będzie jasno brązowy, a boki odejdą od foremki. Wyjmuję ciasto dopiero kiedy przestygnie.
Na koniec posypuję cukrem pudrem.
Też dziś robiłam babkę cytrynową, robi się ją w 5 minut a jest pyszna!
OdpowiedzUsuńJak miło :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda naprawdę apetycznie :) Jak u mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuńA czy ta babka może być robiona w podłużnej formie a nie takiej okrągłej typowej jak do babki ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :) Ja też w takiej robię :)
Usuń