...czyli niebo w gębie nawet dla przeciwników gorgonzoli
Mam taką swoją ulubioną restaurację w Krakowie - mogłabym w niej jeść codziennie! Jedzenie w Grizzo jest fenomenalne i mogłabym się rozpływać nad nim godzinami. Nie jadłam tam jeszcze nic, co byłoby choć poprawne - wszystko jest przepyszne! W zeszłym tygodniu spróbowałam po raz pierwszy penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. No jak zwykle było boskie! Więc zabrałam się do roboty i zrobiłam coś podobnego (też prze-pysz-ne!).
Składniki:
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 14 suszonych pomidorów z zalewy
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Wrzucam mrożony szpinak na patelnię i solę co nie co. Kiedy już się rozpuści dodaję zgniecione dwa ząbki czosnku i pokrojone drobno suszone pomidory.
W międzyczasie w osobnym rondelku podgrzewam śmietanę, do której dorzucam gorgonzolę - nie za dużo, ma dać tylko delikatny, ledwo wyczuwalny posmak (i tak będzie śmierdzieć w kuchni;) ). Dokładnie mieszam rózgą aż się rozpuści - nie doprowadzam do zagotowania.
Kiedy sos jest już rozpuszczony zalewam szpinak i dokładnie mieszam. Zostawiam na jakieś 3-4 min, aby się wszystko razem poddusiło. Sprawdzam czy nie potrzeba więcej soli. Mieszam z ugotowanym al dente makaronem i .. wcinam aż się uszy trzęsą, bo na prawdę jest boskie!
moja rodzinka uwielbia takie dania :) pycha
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. A gorgonzolę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKocham takie dania! Makarony, włoskie klimaty i ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaje 1 pojedyńczą pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę :) mmm pychota
OdpowiedzUsuńpycha:) tez zrobilam wersję z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z Pani przepisu, zmodyfikowałam jedynie o dodanie kurczaka. Powiem tylko jedno: rewelacja:) Ten sos tyle smaku dodaje, nie da się tego opowiedzieć trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie! Robię :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten przepis!!!!!
OdpowiedzUsuńDodalam kurczaka i kilka pomidorków koktajlowych, a zamiast mrożonego szpinaku świeży, przepyszne! Polecam gorąco :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam podduszone z czosnkiem krewetki. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne! :)
Usuń