![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOoyhZX7hDTs6HrizXwpMl_L4mz_nEUNiSJDoBsPIkkLXieSpiKlSGCYXrdk2FHadXpV4WFrfERmlH1Hcz8cYfukq9D5Xh2zMlysJ_BpHHouQejv0VVubzZ_Gv6J1MSCIWVX2YD1jCztuV/s280/Babeczki+z+szynk%C4%85+05.jpg)
Coś dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią szynkę :) Dobre na pierwsze i drugie śniadanie czy też na kolację. Puszyste i lekko słonawe. Tak jak lubię :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNu5XjH9IEkKzR4omJGkYsoE0Xcak7Mk7560mVUhyphenhyphenzaZYTJfkD7QhMPo1WMnr6KUTMHzDVyr-j2El4GA73gxENFWG7mR-N-6npsJa1nCr7VKJ9GixIb8e76jy8ytPVpb22hF_WQRYiK9gs/s280/Babeczki+z+szynk%C4%85+07.jpg)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki oliwy
- 20 dkg wędliny
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 czerwonej papryki
Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier, oliwę i majonez wrzucam mieszam dokładnie. Ciasto jest dość gęste. Kiedy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dorzucam pokrojone w drobną kostkę szynkę i paprykę oraz mrożony groszek. Dokładnie mieszam i nakładam po sporej łyżce do foremek na muffiny.
Piekę w 200 stopniach 30 min.
Z tej ilości składników otrzymuję 12 babeczek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSFo9PuNgtzQ4eoeCHjylJ-isY1IwvDa1TpK4pumPw_ezEjPGbSWxY-Bs-Qg09Jz_m2nTRglmEXW0vVJbFMLoxcfCWEfY7dyx1K4-CvizXzPvGArCiRC26O4UGtq7cEwF8IMwX0ffDv5Di/s280/Babeczki+z+szynk%C4%85+06.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtpWn2YMn8wSn6_tYVI_ubizmvu8uL1gkcFhrZ60m3p_aWWPCPbaPdLyA1kYUyS_pTejGZjd5ZV-gzdKn5tWzlahH1j87y4gl9sT0QC1rlLfzgYlorJ5WpBigFkyRUJu8c8o_tmSMbMzeb/s280/Babeczki+z+szynk%C4%85+10.jpg)
ciasto po pieczeniu ok.40 min w temp.200 stopni nie jest upieczone - jest wilgotne.
OdpowiedzUsuńBabeczki nie wygladaja tak ladnie jak u Ciebie i nie sa puszyste.
Iwona
Może to kwestia piekarnika? Ja na pewno piekłam je pół godziny - koniecznie bez termoobiegu!
Usuńw muffinach ciasto zawsze jest wilgotne troche..to ich urok..
OdpowiedzUsuńCale zycie z przekonaniem ze babeczki to tylko na slodko a tu prosze! :D dodalam szynki HKani i groszku dawtona i mi wyszly super :)
OdpowiedzUsuń