Ciekawe urozmaicenie dla zwykłego, codziennego schabowego.
Ogólnie nie jadam zbyt często schabu, ale doszłam do wniosku, że w takiej postaci na pewno będzie ciekawy. Przede wszystkim panierka. Charakterystyczna w smaku. Prosta i zdrowa. Pestki dyni :)
Składniki:
- 3 kotlety schabowe
- 10 dkg łuskanych pestek dyni
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, pieprz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6cspY350seUbXTCbdv55cNzLVDB1KWO7KaU0-TkqxcQzHgdgsUEDHWpzW0L9UWJfAbICnpxC74g_-KAxbh18v9GbgW1aT7TAaStUZTm957u5kOoACSaTQ-Z6RvTJfb9fxVOZmfKFJ4BM/s280/Dynia+01.jpg)
Dzięki pieczeniu kotlety są bez tłuszczu, panierka jest chrupiąca, a mięso idealnie sprężyste i wilgotne.
Podałam je z surówką z marchewki na "słodko - kwaśno".
3-4 marchewki kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy pół pęczka natki pietruszki. Dodajemy sól i pieprz. Robimy coś w stylu sosu - marynaty: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki miodu i odrobina startego imbiru. Wszystko dokładnie mieszamy. Dobrze jest odstawić surówkę na jakąś godzinkę do lodówki, aby marchewka nieco skruszała i wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Uwielbiam dynię, mięso też, dlatego dziś na obiad zrobię twoje danie. Zobaczymy, jak będzie smakować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie proszę się podzielić swoimi spostrzeżeniami! Jestem bardzo ciekawa opinii:)
OdpowiedzUsuńtaki schabowy bardzo mi odpowiada:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń